W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Mycie owoców i warzyw – o czym należy pamiętać?

Grafika przedstawia truskawki zanurzone w wodzie, temat oraz logo Inspekcji Sanitarnej

Mycie owoców i warzyw – róbmy to dokładnie

Bardzo ważne jest nie tylko mycie świeżych owoców i warzyw, których nie poddajemy obróbce termicznej, ale również sposób, w jaki to robimy. Zawsze należy je myć pod bieżącą wodą, nawet jeśli później będą obierane. Wszystkie znajdujące się na nich zanieczyszczenia podczas cięcia lub obierania mogą przenosić się z zewnątrz, ze skórki, do wewnątrz. Owoców i warzyw nie myjemy krótko i pobieżnie, ale dokładnie, pocierając lub szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody.

Produkty z odporniejszą, grubą skórką można sparzyć wrzątkiem lub szorować czystą szczotką podczas mycia pod bieżącą wodą. Do płukania owoców i warzyw można użyć również wody z solą kuchenną, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, a także z octem.

Myjmy ręce

Aby uniknąć zakażenia pasożytami, jakie mogą znajdować się na ich powierzchni, niezbędne jest przestrzeganie prostych i uniwersalnych zasad higieny:

* mycie rąk przed przygotowaniem żywności, w jego trakcie i przed spożywaniem,

* mycie żywności, przede wszystkim owoców i warzyw spożywanych na surowo, lub poddawanie ich obróbce termicznej,

* odpowiednio częste mycie i dezynfekowanie narzędzi i przyborów kuchennych,

* oddzielanie od siebie różnych rodzajów żywności, np. owoców i warzyw od mięsa,

* zabezpieczenie kuchni i żywności przed owadami i innymi zwierzętami,

* dbanie o regularną profilaktykę przeciwpasożytniczą zwierząt domowych – szczególnie w dużych miastach,

* mycie rąk każdorazowo po dotykaniu zwierząt, powrocie do domu z ogrodu, lasu, po pracy na polu itd.,

* unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami lub stosowanie środków ochronnych – w przypadku osób, które są narażone na kontakt z nimi (np. lekarzy weterynarii, leśników, myśliwych),

* zabezpieczenie posesji przed dzikimi zwierzętami, ogradzanie domostw i zabezpieczanie śmietników, które przyciągają dzikie zwierzęta.

Bąblowica – choroba brudnych rąk

Bąblowica jest chorobą odzwierzęcą, wywoływaną przez larwalne postacie dwóch tasiemców z rodzaju Echinococcus. Ich larwy rozwijając się tworzą formy pęcherzy – stąd polska nazwa bąblowiec.

Człowiek może zarazić się pasożytami zjadając jaja tasiemca wydalane np. przez psy, czy lisy. Pasożyty mogą dostać się do naszego organizmu np. przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust brudnymi rękami, a także spożycie żywności lub wody skażonej jajami.

Aby uniknąć bąblowicy, należy dokładnie myć warzywa i owoce, zwłaszcza leśne, a także dokładnie myć ręce po kontakcie psami czy dzikimi zwierzętami. Więcej informacji o bąblowicy znajdziesz na stronie internetowej GIS.

Źródło: GIS

{"register":{"columns":[]}}