Mycie owoców i warzyw – o czym należy pamiętać?
Mycie owoców i warzyw – róbmy to dokładnie
Bardzo ważne jest nie tylko mycie świeżych owoców i warzyw, których nie poddajemy obróbce termicznej, ale również sposób, w jaki to robimy. Zawsze należy je myć pod bieżącą wodą, nawet jeśli później będą obierane. Wszystkie znajdujące się na nich zanieczyszczenia podczas cięcia lub obierania mogą przenosić się z zewnątrz, ze skórki, do wewnątrz. Owoców i warzyw nie myjemy krótko i pobieżnie, ale dokładnie, pocierając lub szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody.
Produkty z odporniejszą, grubą skórką można sparzyć wrzątkiem lub szorować czystą szczotką podczas mycia pod bieżącą wodą. Do płukania owoców i warzyw można użyć również wody z solą kuchenną, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, a także z octem.
Myjmy ręce
Aby uniknąć zakażenia pasożytami, jakie mogą znajdować się na ich powierzchni, niezbędne jest przestrzeganie prostych i uniwersalnych zasad higieny:
* mycie rąk przed przygotowaniem żywności, w jego trakcie i przed spożywaniem,
* mycie żywności, przede wszystkim owoców i warzyw spożywanych na surowo, lub poddawanie ich obróbce termicznej,
* odpowiednio częste mycie i dezynfekowanie narzędzi i przyborów kuchennych,
* oddzielanie od siebie różnych rodzajów żywności, np. owoców i warzyw od mięsa,
* zabezpieczenie kuchni i żywności przed owadami i innymi zwierzętami,
* dbanie o regularną profilaktykę przeciwpasożytniczą zwierząt domowych – szczególnie w dużych miastach,
* mycie rąk każdorazowo po dotykaniu zwierząt, powrocie do domu z ogrodu, lasu, po pracy na polu itd.,
* unikanie kontaktu z dzikimi zwierzętami lub stosowanie środków ochronnych – w przypadku osób, które są narażone na kontakt z nimi (np. lekarzy weterynarii, leśników, myśliwych),
* zabezpieczenie posesji przed dzikimi zwierzętami, ogradzanie domostw i zabezpieczanie śmietników, które przyciągają dzikie zwierzęta.
Bąblowica – choroba brudnych rąk
Bąblowica jest chorobą odzwierzęcą, wywoływaną przez larwalne postacie dwóch tasiemców z rodzaju Echinococcus. Ich larwy rozwijając się tworzą formy pęcherzy – stąd polska nazwa bąblowiec.
Człowiek może zarazić się pasożytami zjadając jaja tasiemca wydalane np. przez psy, czy lisy. Pasożyty mogą dostać się do naszego organizmu np. przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust brudnymi rękami, a także spożycie żywności lub wody skażonej jajami.
Aby uniknąć bąblowicy, należy dokładnie myć warzywa i owoce, zwłaszcza leśne, a także dokładnie myć ręce po kontakcie psami czy dzikimi zwierzętami. Więcej informacji o bąblowicy znajdziesz na stronie internetowej GIS.
Źródło: GIS