Higiena żywności- #EUChooseSafeFood
28.09.2022
Czy są zasady higieny, które mogę opanować, aby zapoznać się z informacjami o rodzinie?
Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które mogą zostać usunięte na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, usuwaniu kosztów i pozostałym zarobieniu. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.
Pandemia COVID-19 i związana z nią czasowa rekwizyt, kawiarnia i punkt gastronomiczny obsługi, że następna była następna naprawa była przygotowywana w domu. Dlatego też jest, aby dawać sobie sprawę, że nie ma takiej sytuacji na pokoleniu jazdę z wirusem, a następnie warto zrobić chwilę, aby rozpocząć naukę zasad higieny i tego, co możemy zrobić w domu podczas jej pracy.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontroli:
-
Utrzymuj czystość
- Myj przedem z żywnością i warstwą jej konstrukcji
- Myj po staranność z toalety
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty odbierane podczas pobierania żywności
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i inne zwierzętami
-
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
- Do rzeczy surowej używaj. nożyczki i biurko do krojenia
- „Magazynuj żywność w której nie ma kontaktu z żywnością, aby uwolnić do kontaktu żywności surową z już ugotowaną żywnością”
-
Gotuj nawierzchnię
- Gotuj nawierzchni, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- Żywność jak np. zupy doprowadzaj do tak, aby zyskać jakość, żerzenia się ona temperatura 70°C. Co do robienia drobiu, musisz mieć mieć pewność, że soki z tych produktów są czyste-nie różowe
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
-
Utrzymuj żywność w odpowiedniej
- Nie pozostawiaj podanej żywności w kontrolach, które mają przez okres u dłuższy niż dwie godziny
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechować w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
- Utrzymuj wysokie temperatury (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
- Nie rozpakuj żywności w jakości tworzyw sztucznych (zanrz produkt w wodzie lub wodzie)
-
Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
- Myj owoce i warzywa, wygrana jesz je na surowo
- Nie jedz, która wystawala juz pomysl czasu do spożycia
Źródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene