W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Otwarcie nowopowstałego magazynu żywności w Policach

18.09.2023

Dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej został otworzony Magazyn Żywności w Policach.

Paweł Mirowski, Zastępca Prezesa Zarządu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw Programu Czyste Powietrze i efektywności energetycznej budynków

- Marnotrawstwo żywności stanowi problem zarówno środowiskowy i ekonomiczny, jak i wobec istniejących obszarów ubóstwa i głodu - moralny. Pod pojęciem strat i marnotrawstwa żywności należy rozumieć surowce i produkty żywnościowe, wytworzone na cele spożywcze, które nie zostały spożyte przez ludzi – mówi Paweł Mirowski, zastępca Prezesa Zarządu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw Programu Czyste Powietrze i efektywności energetycznej budynków- Działania mające na celu ograniczenie ilości powstających odpadów żywnościowych wymagają zaangażowania organizacji pełniących funkcje banków żywności przygotowanych logistycznie oraz posiadających ostatecznych odbiorców żywności. Organizacje te prowadzą działalność non profit, odbierając żywność, z krótkim terminem przydatności do spożycia celem przekazania potrzebującym za darmo. Stąd bardzo cieszy powstanie i dzisiejsze uroczyste otwarcie magazynu żywności w Policach- dodaje wiceprezes Mirowski.

Fundacja Hospicyjna Przystań, która pełni rolę banku żywności w Policach, realizuje dwa przedsięwzięcia w ramach zawartych z NFOŚiGW umów dotacji.

1 lipca 2021 r. zawarta została umowa na dofinansowanie do kwoty 2,5 mln zł przedsięwzięcia „Budowa magazynu w celu usprawnienia procesów logistycznych związanych z wydawaniem żywności”.

Konieczność budowy nowego magazynu wynikła z małej powierzchni, tzn. 100 m2 dzierżawionego budynku,  położonego w trudno dostępnej lokalizacji. Nowy magazyn ma powierzchnię wynoszącą około 600 m2, co przyczyni się do efektywniejszego przechowywania żywności.

W ramach budowy została wykonana instalacja gazowa, wodno-kanalizacyjna, wentylacyjna, elektryczna i zewnętrzna. Powstały magazyn został wyposażony również w regały magazynowe.

Szacuje się, że dzięki pozyskaniu środków na realizację zadania nastąpi wzrost ilości pozyskanej żywności o ok. 10 % tj.771,623 Mg/rok.

29 marca 2023 r. została podpisana umowa na przedsięwzięcie pn. „Doposażenie magazynu w Policach w celu usprawnienia procesów logistycznych związanych z wydawaniem żywności”. Dzięki dofinansowaniu NFOŚiGW powstały magazyn żywności został uzupełniony niezbędnym wyposażeniem (w tym m.in.: regały, chłodnia, środki transportu, sprzęt komputerowy) umożliwiającym efektywniejszą dystrybucję żywności w magazynie. Na doposażenie banku żywności w Policach, NFOŚiGW udzielił dotacji do kwoty 479 999,00 zł.

 

Uroczyste otwarcie magazynu żywności w Policach odbyło się 18 września 2023 r. z udziałem m.in. wiceprezesa NFOŚiGW Pawła Mirowskiego oraz księdza arcybiskupa Andrzeja Dzięgi.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}